EtusivuKiertotalouden arkea -blogiKuka vastaa autojen kierrätyksestä?

Kuka vastaa autojen kierrätyksestä?

Autojen kierrättäminen on tarkasti säädeltyä tuottajavastuun piiriin kuuluvaa toimintaa. Suomessa tehtävää hoitaa Suomen Autokierrätys Oy.

Kiertotalous on luonnollinen osa suomalaisten elämää tänä päivänä. Monien arkisten hyödykkeiden kierrättämiseen on totuttu, eikä asiaa tarvitse varsinaisesti miettiä kierrätystilanteen tullessa eteen. Jokainen tietää, että esimerkiksi sanomalehdet kuuluvat paperinkeräykseen, ja ongelmajätettä olevat paristot voi palauttaa lähes kaikista kaupoista löytyviin laatikoihin. Edellämainittujen lisäksi oma kierrätysjärjestelmänsä löytyy muun muassa sähkö- ja elektroniikkalaitteille, ajoneuvojen renkaille, sekä autoille.

Kaikkien näiden hyödykkeiden kierrättämisen järjestäminen kuuluu tuottajavastuun piiriin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuotteiden tuottajilla, tai esimerkiksi autojen tapauksessa maahantuojilla, on lakisääteinen velvollisuus järjestää kuluttajille vaivaton ja maksuton tapa päästä eroon käytöstä poistetuista tuotteista. Kierrätyksen järjestää useimmissa tapauksissa tuottajien yhdessä perustama tuottajayhteisö.

Autojen kohdalla velvollisuuden hoitaa Suomen Autokierrätys Oy, jonka verkostoon kuuluu lähes 300 vastaanottopistettä kattavasti eri puolilla maata. Voit etsiä lähimmän vastaanottopisteen täältä. Auton vieminen valtuutettuun vastaanottopisteeseen on aina veloituksetonta. Osa pisteistä tarjoaa myös ilmaisen noutopalvelun. Romuauton saattaminen valtuutettuun vastaanottopisteeseen on tärkeää, sillä vain sitä kautta omistaja saa virallisen romutustodistuksen. Vastaanottopisteen tekemän ilmoituksen myötä omistajan velvollisuudet verojen ja vakuutuksien osalta päättyvät.

kierrätettäviä metalleja