Suomen Autokierrätys Logo
Hae

Kierrätä autosi

EtusivuKierrätä autosi

Auton kierrätysohjeet

Auton viimeinen omistaja on velvollinen toimittamaan elinkaaren päässä olevan autonsa kierrätettäväksi. Auton kierrätys on viimeiselle omistajalle maksutonta. Auto kierrätetään toimittamalla se Suomen Autokierrätyksen viralliseen vastaanottopaikkaan, josta auton omistaja saa itselleen romutustodistuksen. Osassa vastaanottopaikkoja auton luovuttajalle annetaan vastaanottoilmoitus ja romutustodistus lähetetään postissa. Romutustodistus takaa sen, että omistajan vastuut autosta päättyvät romutuspäivään – näin esimerkiksi ajoneuvovero- ja vakuutusvelvoitteet päättyvät.

01

Valitse lähin virallinen vastaanottopaikka.

Voit etsiä lähimmän vastaanottopaikan kätevällä karttahaulla.

Tarkista, ettei autossa ole ylimääräisiä tavaroita ja etsi tarvittavat asiakirjat.

02

Vie auto lähimpään vastaanottopaikkaan tai tilaa nouto.

Vastaanotossa tarkistetaan henkilöllisyytesi sekä auton paperit ja/tai muut tunnisteet.

 

03

Vastaanota romutustodistus.

Romutustodistus takaa sen, että autoa ei voi enää rekisteröidä liikennekäyttöön ja omistajan vastuut kuten verot ja vakuutusmaksut päättyvät romutuspäivään.

Miten autot kierrätetään Suomessa?

Virallisessa vastaanottopisteessä auto kierrätetään lain mukaisesti ympäristöstä huolehtien. Esikäsittelyssä romuautosta
otetaan talteen polttoaine, moottori- ja voiteluöljyt ja muut nesteet, jotka käsitellään asianmukaisesti. Lisäksi autosta poistetaan muun muassa renkaat, akku ja katalysaattori.

Esikäsittelyn jälkeen auto murskataan ja murske lajitellaan teräsjakeeseen, muihin metalleihin sekä kevytjakeeseen, joka sisältää muun muassa tekstiili- ja muoviosia. Metallit jatkojalostetaan teollisuuden uusioraaka-aineeksi. Kevytjae hyödynnetään pääosin energiajätteenä.

Miten ajovoima-akku kierrätetään?

Sähköautoissa on ajovoima-akku, jonka elinkaari voi olla muuta autoa lyhyempi. Kun ajovoima-akku tulee elinkaarensa päähän, akun voi vaihdattaa merkkiliikkeessä, joka huolehtii vanhan akun asianmukaisesta kierrättämisestä. Vanhan romutettavaksi menevän auton ajovoima-akku kierrätetään normaalisti romutettavan auton mukana.

Omistajalle ilmaista.

Autojen maahantuojat kustantavat myös niiden
kierrätyksen – Auton viimeisen omistajan velvollisuudeksi jää vain toimittaa auto vastaanottopisteeseen. Omistaja saa romutettavaksi toimittamastaan autosta romutustodistuksen.

Autokierrätys Ikoni

Lataa ohjeet

Voit ladata kierrätysohjeet käyttöösi alla olevista linkeistä:

Onko sinulla kysyttävää?

Onko auton romuttaminen ilmaista?
Entä mitä asiakirjoja tarvitsen romutusta varten?
Kokosimme yhdelle sivulle autokierrätykseen liittyvät kysytyimmät kysymykset sekä vastaukset niihin.

Ota meihin yhteyttä!

Jos et löydä kysymyksiisi vastausta sivuiltamme, voit ottaa meihin yhteyttä sivuiltamme löytyvällä yhteydenottolomakkeella.