Suomen Autokierrätys Logo
Hae

Sähköauton ajovoima-akkujen kierrätys

EtusivuTietoa kierrätyksestäKierrätysjärjestelmäSähköauton ajovoima-akkujen kierrätys

Sähköauton ajovoima-akulla tarkoitetaan henkilö-, paketti-, kuorma- tai linja-autoissa käytettävää sähkö- tai hybridiauton liikuttamiseen tarvittavaa energiavarastoa. Ajovoima-akkuihin kuuluvat myös käyttövoima-akut, joilla tarkoitetaan autoissa käytettävää sähkö- tai hybridiauton apulaitteiden käyttämiseen tarvittavaa energiavarastoa.

Ajovoima-akuilla ei tarkoiteta lyijyakkuja.

Uudelleenkäyttö, hyödyntäminen ja muu jätehuolto

Käytöstä poistetuille ajovoima-akuille tehdään aina kuntoarvio. Tehtaalle palautuneet akut pyritään kunnostamaan käytettäväksi uudelleen ajovoima-akkuina tai hyödyntämään muussa käytössä. Joissain tapauksissa akku on mahdollista kunnostaa uudelleenkäyttöön merkkihuollossa. Akut, jotka eivät kelpaa kunnostukseen, kierrätetään.

Tuottajayhteisön käyttämien operaattorien kierrätysprosessit täyttävät akku- ja paristoasetuksen (520/2014) mukaiset vaatimukset. Erilliskerättyjen käytöstä poistettujen akkujen kierrätysprosessi on järjestetty siten, että akuista kierrätetään keskimäärin vähintään 50 painoprosenttia. Kierrätykseen sopimaton materiaali hävitetään polttamalla ja hyödynnettävät materiaalit otetaan mahdollisuuksien mukaan talteen tuhkasta.

Suomen Autokierrätyksen akkuvastuu koskee ajovoima-akkuja

Suomen Autokierrätys vastaa ainoastaan ajovoima-akkujen kierrättämisen organisoinnista. Ne luokitellaan EU-lainsäädännössä teollisuus­akuiksi. Tavanomaisten lyijyakkujen tuottajayhteisö on Akkukierrätys Pb Oy.