EtusivuKiertotalouden arkea -blogiAutojen kierrätysosat ovat konkreettista kiertotaloutta

Autojen kierrätysosat ovat konkreettista kiertotaloutta

Suomessa romutetaan vuosittain noin 60 000–80 000 autoa. Ennen autojen murskaamista niistä otetaan talteen paljon käyttökelpoisia osia.

Romutettavien autojen keski-ikä Suomessa oli vuonna 2019 ensimmäistä kertaa 21 vuotta. Se on moniin muihin maihin verrattuna korkea luku. Se ei kuitenkaan paljasta koko totuutta romutettavien autojen joukosta, sillä mukaan mahtuu myös hyvin tuoreita ja esimerkiksi kolaroinnin vuoksi vastaanottopisteeseen toimitettuja autoja.

Kolariauto käsitellään vastaanottopisteessä kuten mikä tahansa muukin auto. Ensimmäisenä siitä poistetaan vaaralliset osat kuten akut ja nesteet. Etenkin nuorten autojen kohdalla sekä käynnistysakut että jatkuvasti yleistyvien hybridien korkeajänniteakut tarkastetaan ja voivat saada uuden elämän toisessa autossa nopeallakin aikataululla. Nesteet kerätään talteen tarkkojen säännösten mukaisesti ja ne päätyvät joko käyttöön tai vaarallisten aineiden kierrätykseen.

Niin sanotun kuivauksen jälkeen auto etenee purkuun. Etenkin uudehkojen autojen kohdalla lähes kaikille osille riittää kysyntää. Kolariauto ei siis suinkaan päädy kokonaisena murskaukseen. Esimerkiksi renkaat, vanteet ovet ja luukut ovat suoraa valmiita varaosia korjaamoille. Samoin puskurit, lamput ja peilit ovat usein kysyttyjen tavaroiden listalla. Ulko-osien lisäksi sisustus voi saada uuden elämän toisessa autossa. Samoin voimalinja, eli moottori ja vaihteisto kokonaisena pakettina, tai eriteltynä, kuten myös kaikki muu tekniikka pellin alta. Kokonaisuudessaan tuoreehkosta autosta voi päätyä uusiokäyttöön hurja määrä komponentteja ja lopulta vain paljas runko jatkaa matkaa murskaukseen. Oikeaoppisesti kierrättämällä autossa olevien materiaalien kierrätysaste on noin 95 prosenttia.

Autojen kierrätys on todellakin upea esimerkki kiertotaloudesta. Ja kuka tahansa voi myös nauttia sen antimista, sillä purkaamot listaavat myynnissä olevat osat omille sivustoilleen. Jos olet kiinnostunut tutustumaan purkuosien tarjontaan, voit tutustua niihin seuraavilta sivuilta: www.autopurkaamot.com ja www.varaosahaku.fi.

 

kierrätetyt varaosat