EtusivuKiertotalouden arkea -blogiAutokierrätys on toiminut hyvin poikkeuksellisissakin olosuhteissa

Autokierrätys on toiminut hyvin poikkeuksellisissakin olosuhteissa

Kevät ja alkukesä 2020 ovat sujuneet poikkeuksellisissa olosuhteissa ja kaikki ovat kohdanneet jonkinlaisia rajoituksia normaaliin arkielämään verrattuna. Poikkeusoloista huolimatta autojen romutus ja kierrätys ovat sujunut normaaliin tapaan.

Niin sanottu koronakevät on ollut haastavaa aikaa monille toimialoille. Valtiolliset rajoitteet ovat muuttaneet monien toimialojen toimintaympäristöä rajusti, ja useilla aloilla on eletty synkkiä ja epävarmoja aikoja. Myös autokaupassa nähtiin keväällä raju sukellus sekä tilauskannassa että uusien autojen ensirekisteröinneissä, mutta tuoreet luvut näyttävät jo elpymisen merkkejä.

Muusta teollisuudesta poiketen autokierrätys on toiminut lähes normaalilla volyymilla. Romutustodistuksilla mitattuna vuoden 2020 ensimmäiset kuukaudet sujuivat jopa hieman edellisvuotta pirteämmin. Vielä huhtikuun päätteeksi romutustodistuksien määrä oli kumulatiivisesti mitattuna edellä vuotta 2019, mutta toukokuussa tilanne kääntyi niukasti toisin päin. Romutusmäärät eivät kuitenkaan kokeneet läheskään samanlaista dramaattista käännettä kuin uusien autojen ensirekisteröinnit. Toukokuun loppuun mennessä romutustodistuksia oli kirjoitettu hieman yli 27 000 kappaletta, kun vuonna 2019 luku oli hieman vajaat 29 000.

Normaalin toiminnan ylläpitäminen myös poikkeusoloissa kertoo omaa kieltään autokierrätyksen tarpeellisuudesta ja toimivuudesta. Tarve autojen kierrättämiselle ei selkeästi korreloi suoraa uusien autojen myynnin kanssa, vaan se jatkuu huomattavasti tasaisempana olosuhteista riippumatta. Omalta osaltaan Suomen Autokierrätys Oy:n piiriin kuuluvat lähes 300 vastaanottopistettä ovat siis pitäneet kiertotalouden rattaat pyörimässä myös poikkeuksellisissa oloissa.

Lue lisää autojen kierrättämisestä aikaisemmasta julkaisusta.