EtusivuAjankohtaisetDatan fiksu hyödyntäminen on askel kohti autojen tehokkaampaa kierrätystä

Datan fiksu hyödyntäminen on askel kohti autojen tehokkaampaa kierrätystä

Sitran selvityksen mukaan liikenteestä poistuneet ja latojen taakse ruostumaan jäävät autot maksavat vuosittain yhteiskunnalle yli 100 miljoonaa euroa. Tulevaisuudessa autokierrätystä halutaan parantaa hyödyntämällä dataa.

Vaikka kierrätykseen päätyvien autojen käsittely on Suomessa varsin tehokasta, eri arvioiden mukaan jopa 20–30 % käytöstä poistuvista autoista ei kulje virallisia kanavia pitkin murskaukseen ja kierrätykseen.

Virallisten reittien ulkopuolella käytöstä poistuvia, mutta Traficomin liikenneasioiden rekisteriin jääviä autoja kutsutaan ”haamuautoiksi”.

Nämä haamuautot päätyvät joko pelloille, pihoille, laittomasti myytynä ulkomaille tai romutuksen harmaalle markkinalle. Viranomaiset eivät pysty valvomaan haamuautojen kierrätysolosuhteita, turvallisuutta tai ympäristöystävällisyyttä.

’’Haamuautot ovat yhä suuri ongelma, sillä ilman verkostossa jaettua dataa autoja on vaikea jäljittää. Osa ei tule dokumentoidusti järjestelmään, vaan kiertää harmaiden markkinoiden kautta. Osa taas päätyy ruostumaan takapihoille ja metsiin, ympäristön haitaksi. Datan hyödyntäminen auttaisi jäljittämään autoja ja tukisi osien uudelleenkäyttöä markkinaehtoisesti’’, kertoo Juha Kenraali, Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja.

Lue Sitran 13.1.2023 julkaisema artikkeli tästä >>