EtusivuAjankohtaisetSuomen Autokierrätys haluaa haamuautot historiaan

Suomen Autokierrätys haluaa haamuautot historiaan

Haamuautot historiaan - Suomen Autokierratys

 

Suomen Autokierrätys Oy käynnistää yhdessä digikumppaninsa kanssa työn, jonka tavoitteena on tehostaa käytöstä poistuvien ajoneuvojen kierrätystä. Virallisten kierrätyspisteiden kautta puretaan Suomessa noin 80 000 ajoneuvoa vuodessa. Tämän virallisen reitin ohi häviää kuitenkin edelleen arviolta noin 30 000 ajoneuvoa ns. haamuautoiksi kuusen alle tai ulkomaille.

– Haamuautojen määrän pienentäminen edellyttää entistä tarkempaa tietoa ajoneuvojen elinkaaresta ja siihen uusi digitaalinen alusta tarjoaa ratkaisun, sanoo Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali.

Nyt tekeillä oleva uusi alusta tehdään yhdessä Autokierrätyksen digitaalisen kumppanin Vediafi:n kanssa. Järjestelmä on tiettävästi edelläkävijä koko Euroopassa ja sen toivotaan tulevaisuudessa leviävän muuallekin. Ensimmäisen vaiheen on tarkoitus tulla käyttöön vuoden kuluttua, mutta ohjelmiston jatkokehitys tuottaa käyttöön lisää dataa ja sen myötä uusia sovelluksia. Niiden avulla tiedetään entistä tarkemmin mitä yksittäiselle ajoneuvolle kuuluu ja voidaan näin vaikuttaa siihen, että se päätyy lopulta asianmukaisesti kierrätykseen.

Hankkeen taustalla on tietysti iso huoli elinympäristömme tilasta, tuottajavastuun hoitamisesta, kiertotaloudesta sekä vihreästä siirtymästä. Se on konkreettinen esimerkki siitä, miten näitä asioita voidaan viedä datan ja sen jalostamisen keinoin eteenpäin. Ja tässä Suomella vahvan digiosaamisen maana on paljon annettavaa. Tästä nyt käynnistyvä yhteistyö Suomen Autokierrätyksen ja Vediafi Oy:n välillä on yksi hyvä esimerkki.

Julkaistu 24.03.2023