EU:n ajoneuvojen kiertotalousasetuksen eli ns. ELV-asetuksen (End-of-Life Vehicles) valmistelu etenee suunnitellusti. Viimeisiä versiota ennen säädösprosessin lopullisia vaiheita on odotettavissa kesäkuuna aikana. EU-komission tavoitteena on päivittää nykyinen sääntely vastaamaan kiertotalouden ja kestävän kehityksen vaatimuksia. Uudistuksen myötä pyritään lisäämään romuajoneuvojen materiaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä sekä vähentämään ympäristövaikutuksia. Lisäksi asetuksen tavoitteena on harmaan talouden kitkeminen mm. läpinäkyvyyden avulla.
Hyvin rakennettu kierrätysprosessi varmistaa, että ajoneuvot päätyvät asianmukaisesti tuottajan järjestelmään. Tuottajan vastuullinen toiminta edistää kiertotaloutta sekä tarjoaa ja kehittää virallisille autokierrätystoimijoille mahdollisuuksia mm. välittää ajoneuvojen osia uudelleenkäyttöön. Tämä lisää kierrätysmateriaalien hyödyntämistä ja vähentää jätettä. Toimiminen valvotussa ympäristössä torjuu merkittävästi myös harmaata taloutta.
Laajennettu tuottajavastuu tarkoittaa, että valmistajien, maahantuojien tai muiden tuotteita markkinoille saattavien tahojen on järjestettävä jätehuolto kyseisille tuotteille niiden poistuessa käytöstä. ”Parhaiten se onnistuu, kun tuottajan velvollisuudet ja oikeudet kulkevat käsikädessä”, kiteyttää Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali. Tuottajavastuu koskee mm. ajoneuvoja ja sähköautojen ajovoima-akkuja. Uuden asetuksen myötä myös muut ajoneuvot kuin henkilö- ja pakettiautot tulevat virallisen kierrätyksen piiriin. Erityisen tärkeää on sääntelyn avulla varmistaa, että jokainen ajoneuvo päätyy aikanaan käytöstä poistuessa asianmukaisesti tuottajan järjestelmään, mikä takaa niiden lainmukaisen käsittelyn ja materiaalien tehokkaan hyödyntämisen. Kuluttajille romuautojen kierrättäminen on nyt ja jatkossa veloitukseton toimenpide. Tuottajavastuulle on vankka ympäristöllinen peruste. ”Kestävyys ja luontokadon torjunta isossa kuvassa, mutta myös paikalliset ympäristöhaitat, jos jätettä ei käsitellä asianmukaisesti, ovat tulevan asetuksen keskeisiä ajureita”, luettelee Kenraali.
Materiaalien kirjo autossa on suuri. Eri muovilaadut, teräs ja muut metallit, tekstiilit ja lasi pitää saada kaikki tulevaisuudessa paremmin kiertoon. Tällä hetkellä Suomen Autokierrätys Oy kehittää yhteistyössä Turun AMK:n, Uusioaines Oy:n ja muiden kierrätystoimijoiden kanssa auton lasien parempaa talteenottoa yhteisessä hankkeessa. ”Hienoa nähdä, miten opiskelijat ovat motivoituneita, kun saavat aitoja ja konkreettisia haasteita työpöydälle”, Kenraali kehuu tekemistä
Suomessa kehitetty ja viime vuonna käyttöönotettu ajoneuvojen digitaalinen kierrätysjärjestelmä (DELV) edistää romuajoneuvojen rekisteristäpoistoa ja seurantaa, mikä vähentää laitonta käsittelyä ja varmistaa vastuullisen kierrätysprosessin. Lisäksi viranomaisraportointia voidaan automatisoida ja tietoja hyödyntää tarkemmin, jolloin tuottajan ja viranomaisen hallinnollista taakkaa voidaan vähentää merkittävästi. Tiedon hyödyntäminen tekoälyn avulla tukee lisäksi viranomaisvalvonnan kehittämistä.
Järjestelmän käyttöönotto on jo vaikuttanut positiivisesti romuautojen keräysmääriin Suomessa ja sen odotetaan edelleen kasvattavan sekä keräys- että kierrätysastetta tulevaisuudessa. ”DELV-järjestelmä on merkittävä askel kohti vastuullisempaa ja tehokkaampaa ajoneuvojen kierrätystä ja se olisi otettavissa käyttöön vaikka kaikissa EU-maissa”, toteaa Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali.
Lisätietoja:
Juha Kenraali
toimitusjohtaja
Suomen Autokierrätys Oy
p. 040 7722026
juha.kenraali@autokierratys.fi